
Modern teknoloji her geçen gün hayatımızda daha büyük bir yer kaplıyor. Özellikle yapay zeka… Yazılım ve teknoloji geliştiricilerinin kullandığı bir kavram olmaktan çıkan yapay zeka, günlük hayatın ve iş hayatının neredeyse bütün alanlarında etkisini artıyor.
Gelişen teknoloji ile yapay zeka, iş dünyasında da devrim niteliğinde değişikliklere yol açıyor ve iş hayatının başında olan gençleri, kariyer hedefleri için yeni yollar aramaya yönlendiriyor. Özellikle giriş seviyesi ve stajyerlik pozisyonları için… Bu durum veri girişi, raporlama ve zamanlama gibi tekrarlayan işlerde yapay zeka kullanımının artması sonucu ortaya çıkıyor. Uzmanlar 2030 yılına kadar bu tarz işlerin %30’unun yapay zeka tarafından yapılacağını ön görüyor. Özellikle ofis destek görevleri, müşteri ilişkileri gibi iş alanlarında büyük bir değişikliğe neden olması bekleniyor.
Z Kuşağı Yapay Zekayı Aktif Kullanıyor
Günümüz dijital yerlileri olarak adlandırılan Z kuşağı, yapay zekaya en hızlı adapte olan ve günlük hayatında uygulayan nesil olarak ön plana çıkıyor. Linkedln ve Microsoft’un ortak yaptığı araştırmaya göre Z kuşağının %85’i iş yerlerinde ChatGPT ve Copilot gibi yapay zeka araçlarını aktif olarak kullanıyor ve bu durum iş hayatlarında rekabetçi kalabilmelerini sağlıyor.
Microsoft ve Linkedln’in 2024 yılı raporuna göre, işverenler için salt önemli olan yalnızca iş deneyimi değil. Yöneticilerin üçte ikisi, yapay zeka becerisi olan kişileri deneyimleri az olsa da, deneyimli ama yapay zeka becerisi az olan kişilere göre daha çok tercih ediyor. Bu da gençleri yapay zeka okuryazarlığında etkin olmaya itiyor.
Yapay Zeka Okuryazarlığı Önem Kazanıyor
Genç çalışanların iş bulma süreçlerinde yapay zeka becerilerine sahip olmasının verdiği avantaj, yapay zeka okuryazarlığına olan ilgiyi artırmış bulunuyor. Son bir yılda yapay zeka okuryazarlığı eğitimlerine katılım %160 artmış durumda. Yapay zeka becerileri, iş bulma süreçlerinin yanında mevcut işlerde de verimlilik ve performans artırmaya yardımcı oluyor.
İnsan gücünün ve yapay zekanın işbirliği, gelecek için önemli bir rol oynayacak. İnsanların yaratıcı düşünme, problem çözme ve duygusal zeka gibi yetenekleriyle yapay zekanın hız ve verimliliğiyle birleşince daha etkili sonuçlar elde edilecek. Bu işbirliği hem işverenler hem de çalışanlar için büyük avantaj sağlayacak.
Bu nedenle genç çalışanların yapay zeka becerileri kazanması ve bu alanda kendini geliştirmesi, eğitim kurumları ve işverenlerin de yapay zeka eğitimleri vererek gençlerin yapay zeka becerilerini artırmasında yardımcı olması gelecek adına önemli bir dönüm noktası olacak.